Onveilige levensmiddelen melden binnen 4 uur? Niet altijd meer nodig!
Op 1 september heeft de NVWA de Meldwijzer onveilige levensmiddelen aangepast. Bedrijven hoeven geen melding meer te doen van onveilige levensmiddelen die nog volledig onder hun controle zijn. Is het product al geleverd aan een ander bedrijf of ligt het zelfs al in de schappen? Dan blijft een melding binnen vier uur verplicht.
Volgens de Europese Algemene Levensmiddelenverordening moeten bedrijven onmiddellijk maatregelen nemen én melding doen bij de nationale autoriteiten als ze een vermoeden hebben dat een levensmiddel onveilig is. Een levensmiddel is onveilig als het schadelijk voor de gezondheid is (bijvoorbeeld besmetting met salmonella of het niet (juist) vermelden van een allergeen als ingrediënt) of als het ongeschikt is voor menselijke consumptie (denk aan: vreemde kleur of geur).
De NVWA legt ‘onmiddellijk melden’ uit als een verplichting om binnen vier uur te melden. De vier-uurstermijn begint te lopen vanaf het moment dat het bedrijf redelijkerwijs had kunnen weten of vermoeden dat het levensmiddel onveilig is. De meldplicht geldt 24/7 en dus ook in de avond, het weekend, en op feestdagen. Als bedrijf is het zaak om snel een beeld krijgen van de situatie en indien nodig te melden. Te laat melden kan een boete opleveren.
Met de aangepaste Meldwijzer probeert de NVWA op onderdelen tegemoet te komen aan de administratieve last die bedrijven ervaren.
Goed nieuws dus voor bedrijven die kunnen aantonen dat: 1) het levensmiddel nog in eigen beheer is, 2) de oorzaak binnen het bedrijf ligt, en 3) geschikte maatregelen zijn genomen om de onveiligheid weg te nemen. Voor hen vervalt de meldplicht.
Moet je melden, heb je nog niet alle informatie over de oorzaak van het probleem? Sinds 1 september mag je deze informatie in een later stadium aanleveren. De prioriteit van de NVWA ligt bij inzichtelijk maken van de omvang van het probleem (wie, wat, waar) om vast te stellen of maatregelen zoals een recall nodig zijn.
Zijn hiermee alle bezwaren van de levensmiddelenbranche weggenomen? Nee. Er blijft discussie over de (redelijkheid van de) 4-uurs termijn, de meldplicht voor levensmiddelen in transito en grondstoffen en het gebrek aan onderscheid tussen schadelijk voor de gezondheid en ongeschikt voor menselijke consumptie. Daar lijkt de meldwijzer van de NVWA strenger dan de Europese regels.
Lisanne Steenbergen